Meer weten? Neem contact met ons op of lees meer in onze sectie veelgestelde vragen!  Inschrijven voor de puppy cursus? Klik HIER

Slide Background

Vragen over onze cursussen of lid worden?
Neem snel contact op met onze vrijwilligers.

Slide Background

Op de hoogte blijven van al het nieuws?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief .

KCC voorlichting 04

Wil je een rashond of een kruising (bastaard)? Begin je aan een pup of wil je liever een herplaatser?

Bastaard

Een bastaard (kruising) is een hond die uit verschillende rassen voortkomt. Bij de ouders van een bastaard worden geen controles gedaan op erfelijke afwijkingen, ook wordt de fokker niet gecontroleerd op huisvesting, socialisatie etc. Wat ook een nadeel kan zijn, is dat je niet weet uit welke rassen je hond voort komt zodat de hond groter wordt dan de bedoeling was. Ook kan je niets van het karakter zeggen.

Rashond

De rashond is een hond met papieren oftewel een stamboom. Als je een rashond koopt via een rasvereniging moet de fokker aan vele eisen voldoen. Dat betekent dat de ouderhonden gecontroleerd worden op oogafwijkingen, heupdysplasie (H-D), patella luxatie etc. (niet voor alle rassen gelden dezelfde eisen). Ook mag er niet met honden gefokt worden als er erfelijke afwijkingen zoals epilepsie voorkomen. Voor vele rassen gelden er ook show- of werkresultaten. Tevens wordt er door de vereniging gecontroleerd op goede huisvestiging en socialisatie. Je sluit op deze manier wat risico’s uit en je wordt goed geïnformeerd over de kans op eventuele erfelijke afwijkingen. De rasvereniging kan je informatie geven over het ras zodat je kunt nagaan of dit ras wel echt bij je past.

Stamboomloze hond

Dit is een hond die uit twee ouders van het zelfde ras voort komt, maar de ouderdieren hebben geen stamboom. Vele mensen zeggen dan: ik heb geen stamboom nodig want ik ga niet fokken, showen etc. Maar je loopt weer dezelfde risico’s zoals hierboven aangegeven.

Asielhond

In het asiel zitten honden van allerlei leeftijden, rassen en kruisingen. Alle honden hebben een verleden, maar niet alle honden hebben een slecht verleden.

Herplaatser of adoptie-hond

Via een rasvereniging kun je een pup aanschaffen, maar ook is het mogelijk je op te geven voor een herplaatser. Er wordt dan een goed adres gezocht voor een volwassen rashond, bijvoorbeeld bij scheiding of overlijden van de eigenaar(s). Daarnaast worden er steeds vaker honden uit het buitenland gehaald, maar helaas zijn niet alle organisaties betrouwbaar. Neem daarom onderstaande aandachtspunten mee in je overweging.

Een goede en betrouwbare herplaatsende organisatie heeft een website met contactgegevens, een bestuur en geeft informatie over de honden ter adoptie, de procedure, de nazorg etc. Bij een goede adoptieprocedure is er een intake, een ontmoeting, dan een huisbezoek. Er worden afspraken gemaakt over de adoptie en er is nazorg, levenslang.

 
Bezoekadres: Middelcoopstraat 71 CULEMBORG
Postadres: Postbus 460, 4100 AL CULEMBORG
Telefoon kantine (uitsluitend voor afmeldingen): 0345-531034
Kamer van Koophandel: 40156134
Erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied